Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Tratament acalazie cu toxina botulinică

Acalazia reprezintă o tulburare motorie a musculaturii netede a esofagului caracterizată prin diminuarea sau absența undelor peristaltice în cele 2/3 inferioare ale esofagului, hipertonia sfincterului esofagian inferior în repaus, cu relaxarea incompletă a acestuia în timpul deglutiției. Clinic pacientul prezintă disfagie (dificultate la înghițire) pentru lichide și solide sau paradoxal preponderent pentru lichide. De asemenea poate apărea durerea toracică de instinsitate mai crescută la debutul bolii, pirozis, odinofagie, regurgitări alimentare, singultus.

Injectarea de toxina botulinică are ca și scop relaxarea fibrelor musculare esofagiene de la nivelul cardiei, fiind indicată în formele incipiente de boală, la pacienții vârsnici, precum și la cei care au riscuri ascociate anumitor proceduri intervenționale.

Tehnică nu necesită spitalizare, fiind o metodă sigură. Deoarece efectul toxinei botulinice este limitat la câteva luni sunt necesare mai multe ședințe de injectare în decursul timpului.