Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Hemostaza endoscopică în hemoragiile digestive superioare

Hemoragia digestivă superioară este datorată unei sângerari existente la nivelul tractului digestiv superior până la unghiul duodeno-jejunal și se exprimă clinic prin apariția hematemezei (vărsături cu sânge proaspăt), melenei (prezența scaunelor negre cu sânge digerat) și a hematocheziei (emisie de scaun cu sânge proaspat, putând fi rezultatul unei sângerari masive). Poate avea ca și cauze o sangerare variceală în cazul existenței hipertensiunii portale, sau nonvariceală în care cel mai adesea este implicat ulcerul gastric sau duodenal, un rol principal în etiopatogeneză constituindu-l consumul de aniinflamatoare nonsteroidiene, sau prezența Helicobacterului Pylori.

O altă cauză de sângerare de cauză nonvariceală frecvent întalnită este reprezentată de sindromul Mallory- Weiss, la care sângerarea este precedată de vărsaturi alimentare. Alte cauze includ neoplaziile cu diferite localizări la nivelul tractului digestiv superior, angiodisplaziile, leziuni de tip Dieulafoy.

Întrucât hemoragia digestivă superioră poate avea implicații care pot pune în pericol viața pacienților este esențiala efectuarea endoscopiei digestive superioare în primele 12 ore de la debutul simptomatologiei, atât pentru diagnostic, cât și pentru un tratament corespunzător.