Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Video Gastroscopie

Gastroscopia, sau endoscopia digestivă superioară, sau eso-gastro-duodenoscopia, este o procedură care permite examinarea esofagului, stomacului și a duodenului (prima porțiune a intestinului subțire) cu ajutorul unui tub flexibil, numit endoscop, care este dotat cu o cameră de luat vederi și o sursă de lumina care permit proiectarea imaginilor pe un monitor. Medicul care realizează manevra, numit și endoscopist, are o pregatire specială, care îi permite să folosească acest endoscop pentru examinarea porțiunii inițiale a tubului digestiv, urmărind să descopere eventualele aspecte patologice – iritații, congestii, sângerări, ulcere sau tumori.

Pregatirea pentru gastroscopie

Veți fi rugat să nu mâncaţi sau/și să nu beți nimic cu cel puţin 8 ore înaintea efectuării manevrei. Este foarte important ca stomacul dumneavoastră să fie complet gol pentru a permite endoscopistului o vizualizare perfectă a mucoasei, precum și pentru a preveni riscurile unei vărsături alimentare, respectiv a aspirării acestui conținut în plămâni. Dacă sunteți sub un tratament medical cronic (pentru inimă, tensiune, diabet, etc) este bine să-l informați pe medicul examinator înainte de a fi programat pentru endoscopie. Dacă gastroscopia se va realiza cu anestezie intravenoasă (care nu presupune asistarea respiratorie), NU aveți voie să conduceți automobilul timp de 12 ore după procedură, deși dumneavoastră veți fi perfect conștient la plecarea din cabinet. Această interdicție se datorează faptului că medicația folosită la sedare vă afectează reflexele și puterea de judecată. Din aceste motive este bine ca în cazul gastroscopiei cu anestezie, să fiți însoțit de un prieten/rudă care să vă conducă acasă.

Cum se desfășoară gastroscopia?

Înainte de endoscopie medicul vă va explica ce presupune gastroscopia și vă va ruga să semnati un consimțământ. Înainte de a semna consimțământul, trebuie să înțelegeti toate beneficiile și riscurile manevrei și să primiți un răspuns la toate întrebările pe care le aveți. Dacă manevra se efectuează cu sedo-analgezie vi se va monta o branulă la nivelul antebrațului sau mâinii prin care vi se va administra medicația. Înainte, în timpul și după efectuarea gastroscopiei vi se vor monitoriza tensiunea arterială, frecvența cardiacă și respirația.

De obicei manevra durează între 5 și 10 minute. Vi se va cere să vă îndepartati protezele dentare daca este cazul. Dumneavoastră veți sta întins pe partea stângă, cu mana stângă sub cap. Înaintea procedurii vi se va administra anestezie locală cu ajutorul unui spray care va fi pulverizat în partea posterioara a cavității bucale, iar între arcadele dentare vi se va plasa o piesă bucala de plastic pentru a proteja dantura și endoscopul. Efectul anesteziei locale dispare în aproximativ 30 de minute, interval de timp în care nu veți putea mânca sau bea nimic. S-ar putea să aveti o senzație neplacută în momentul introducerii endoscopului, dar caile respiratorii rămân libere și respirația nu vă este afectată. După efectuarea gastroscopiei s-ar putea să vă simțiti balonat(ă) datorită aerului introdus în timpul explorării sau să simțiti o durere ușoară la nivelul gatului.

În timpul gastroscopiei poate fi necesară prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasă). Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea caracterului benign sau malign al țesutului examinat. Manevra nu este dureroasă și se executa cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop. Rezultatul probei prelevate este disponibil în 10 zile.

Care sunt posibilele complicații ale gastroscopiei? Deși foarte rare, în timpul gastroscopiei pot apărea următoarele complicații:

  • Aspirația (inhalarea) alimentelor sau lichidelor în plămâni.
  • Sângerare de la locul biopsiei gastrice, sângerare care este ușoară și se oprește spontan nefiind necesare măsuri terapeutice speciale.
  • Perforația (ruperea) esofagului, stomacului sau duodenului, în acest caz fiind necesară intervenția chirurgicală.
  • Reacții adverse ale substantelor utilizate pentru sedo-analgezie (tulburări ale ritmului cardiac, respirației)
  • Iritarea venei, la locul amplasării branulei, datorată substanțelor utilizate pentru sedo-analgezie

Cu toate că aceste complicații sunt extrem de rare, este important ca acestea să fie recunoscute cât mai repede posibil. Trebuie să contactați de urgență medicul în cazul în care după efectuarea unei gastroscopii prezentați febra, dureri la înghițire, dureri toracice sau abdominale, varsături cu sânge sau scaun negru.

După efectuarea gastroscopiei majoritatea pacienților tolerează gastroscopia și se simt bine după efectuarea acesteia. După efectuarea manevrei medicul vă va redacta și explica rezultatul gastroscopiei și indicațiile corespunzatoare.

Indicatii pentru gastroscopie — cele mai frecvente motive pentru realizarea unei gastroscopii sunt:

  • Dureri sau discomfort, neexplicate, în etajul abdominal superior
  • Boala de reflux gastroesofagian sau esofagita de reflux (cunoscute mai ales ca arsuri în coșul pieptului sau retrosternale)
  • Grețuri persistente sau/și vărsături
  • Hemoragia digestivă superioară (vomitarea de sânge proaspat sau digerat (negru), sau, descoperirea de sânge digerat în scaun – care pare a avea originea în porțiunea superioară a tubului digestiv)
  • Disfagia – problemele legate de înghițirea dificilă a alimentelor și a lichidelor – care poate fi cauzată de o îngustare (stenoză) sau de o tumoră la nivelul esofagului
  • Modificări neexplicate sau echivoce descoperite la examene radiologice sau tomografice
  • Extragerea eventualilor corpi străini înghițiti
  • Pentru a verifica sau certifica vindecarea sau evoluția unei patologii observate anterior (polipi, ulcere, tumori, etc)

Pregătirea pentru investigație

În aceași zi cu programarea pacientul nu trebuie să mănânce nimic timp de 8 ore și să nu bea apă cu 2 ore înainte de investigație.