Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Consiliere pacienți cu boli inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale sunt reprezentate de Rectocolita ulcerohemoragică și de Boala Crohn. Acestea au ca și caracteristică prezența inflamației la nivelul peretelui tractului gastrointestinal cu caracter cronic, cu exacerbări și perioade de remisiune. Incidența bolilor inflamatorii intestinale are două vârfuri, unul între 15-25 ani și celelalt între 55-65 ani, sexul feminin fiind afectat cu predilecție. În etiopatogeneza bolilor inflamatorii intestinale conlucrează mai multi factori printre care se numără factori genetici, factori de mediu, alergeni, precum și factori imuni. În tabloul clinic predomină scaunele diareice, rectoragia, durerea abdominala, febra, scăderea în greutate.

Pot apărea de asemenea și manifestări extraintestinale cutanate – ulcerații aftoase bucale, eritem nodos, pioderma gangrenosum, oculare: uveită, irite, artrite de tipul sacroileitei, a spondilitei anchilopoietice. Astfel diagnosticul de boală inflamatorie intestinală poate avea atât un impact social cât și profesional în viața pacienților, fiind esențial un diagnostic cât mai precoce, pentru a putea beneficia de un tratament corespunzator. În acest sens pentru a veni în sprijinul pacienților cu boli inflamatorii intestinale a fost creat în partea de vest a țarii un centru dedicat care oferă consiliere multidisciplinară

Detalii suplimentare

Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale Timişoara este un centru de referință în domeniul gastroenterologiei care a pus bazele unui registru al pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale încă din anul 2004, registru care astăzi cuprinde peste 500 de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale(BII), din diferite judeţe precum Timişoara, Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi, Bihor şi Hunedoara -> link sursa https://www.bii-timisoara.ro.