Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Tratament endoscopic al obezității - montarea de balon intragastrice

Obezitatea reprezintă creșterea exagerată a greutății corporale cauzată de depunerea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor, fiind consecinţa unui comportament alimentar inadecvat combinat cu sedentarism. Întrucât obezitatea reprezintă o cauză importantă de apariție a unor afecțiuni, în special boli de inimă, diabet de tip 2, apnee obstructivă de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrită și astm, precum și o cauza de mortalitate s-au dezvoltat în timp diferite tehnici nonchirurgicale care pot veni în sprijinul pacienților care suferă de această patologie.

Montarea unui balon intragastric reprezintă o procedură minim invazivă, sigură care presupune introducerea temporară în stomac a unui balon înlocuind un volum de aproximativ 550 ml care induce senzaţia rapidă de saţietate, pacientul consumând mai puţine alimente, reușind astfel să piardă în greutate în timp. Este estimat că prin această metodă pacientul reușește să piardă în greutate aproximativ 10-20 kg. Totodată pentru o mai bună reușită a acestei proceduri este important ca pacientul să adopte o dietă hipocalorică.

Procedura are o durată de aproximativ 30 de minute, este efectuată sub analgo-sedare, nefiind necesară spitalizarea pacientului. Postprocedural pacientul poate resimți un ușor disconfort abdominal, care poate persista până la 3-5 zile după procedură. Acest procedeu este indicat la pacienții cu un indice de masă corporală peste 27, la pacienții care au contraindicație pentru operație sau care din diferite motive nu doresc tratament chirurgical. Balonul intragastric poate fi menținut în stomac până la 6 luni, după care se poate monta un alt balon, fie imediat în aceeași sedință, sau preferabil după o perioadă de timp.

Montarea unui balon gastric este contraindicată în cazul prezenței stenozelor esofagiene, a diverticulilor esofagieni, a ulcerului gastric, a bolii Crohn cu localizare gastrică, în cazul prezenței varicelor esofagiene si gastrice, a intervențiilor chirurgicale în antecendente la acest nivel. De asemenea, această procedură este contraindicată pacienților cu tulburări de coagulare ale sângelui.