Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Sigmoidoscopie

Este un examen medical minim invaziv care presupune examinarea intestinului gros de la rect către ultima parte a colonului. În timpul sigmoidoscopiei, se va introduce în anus un tub flexibil sau rigid care are în capăt o sursă de lumina. Pe parcursul sigmoidoscopiei, medicul poate elimina eventualele escrescente din interiorul intestinului gros și poate colecta mostre de țesut (biopsie). Înainte de realizarea investigatiei colonul va fi golit cu ajutorul laxativelor și a clismelor.

  • Sigmoidoscopul flexibil are o lungime de aproximativ 75 cm și o lățime de 1.5cm și conține un sistem de lentile care luminează. Acest instrument permite medicului să vizualizeze și porțiunile curbe ale colonului. Un sigmoidoscop flexibil permite vizualizarea completă a colonului față de cel rigid. Este mai des folosit.
  • Sigmoidoscopul rigid este folosit mai rar. Are o lungime de 30 cm și o lățime de 2.5cm. Acesta permite medicului să analizeze rectul și partea de jos a colonului, dar nu ajunge să acopere atât de multe porțiuni din colon ca și sigmoidoscopul flexibil.

Pregătirea pentru investigație

Pregătirea începe cu o zi înainte după ce se mănâncă masa de prânz, iar medicația necesară se va recomanda în funcție de greutatea pacientului.