Policilinca Algomed Timișoara

0256 433 531  |  0256 432 664 Orar 08:00 - 20:00 (L-V) Programări 08:00 - 15:00 (L-V)

Video Colonoscopie

Colonoscopia este o investigație care permite examinarea colonului (intestinului gros) cu ajutorul unui instrument numit colonoscop. Nu este o tehnică tocmai nouă, fiind folosită de aproape un secol, dar a suferit extraordinare inovații tehnice în ultimele decenii.

Colonoscopia este o investigație foarte detaliată a intestinului gros cu ajutorul căreia medicul poate găsi polipi, zone ulcerate, tumori sau zone inflamate. Aceste simptome, nedescoperite la timp, pot duce la apariția unor probleme grave, printre care și cancerul colorectal. Ce trebuie să rețineți este că nu aveți de ce să vă temeți. Este o investigație rapidă, incredibil de eficientă și care, în anumite situații, îți salvează viața. O colonoscopie se face cu ajutorul unui aparat numit endoscop. Endoscopul are o extremitate sub formă de tub flexibil, lung și subțire. Ca grosime, nu are mai mult de 10mm în diametru. Endoscopul are la capat o cameră minusculă de filmat, o sursă de lumină, un canal de irigare, unul de aer și un canal prin care se pot introduce diverse instrumente medicale și cu ajutorul căruia medicul poate face, de exemplu, o biopsie.

În laborator, medicul te invită să te așezi pe masa de examinare pe partea stângă, cu genunchii la piept. După ce-ți administrează analgezicul și - cel mai probabil - te sedează, medicul începe procedura. Practic, pe masură ce endoscopul avansează în interiorul intestinului, medicul introduce aer pentru a destinde cavitatea, roteste instrumentul pentru a depăși curburile colonului și urmăreste îndeaproape imaginile pe un ecran special. Și de această dată e important să vă cunoașteți drepturile. De exemplu, medicul nu are voie să vă recolteze biopsia fără să vă fi dat dumneavoastra acordul înainte. Așadar, asigurați-vă ca aveți această discuție înainte de toate. Colonoscopia durează în medie 15-20 de minute și se face de cele mai multe ori sub sedativ.

Mai mult decat o senzație de disconfort abdominal sau crampe nu ar trebui să simțiți. În momentul manevrării colonoscopului, ieșirea aerului poate genera o senzație auditivă de flatulență care, însă, nu are de ce să vă facă să vă rușinați. Este cât se poate de normală. În funcție de motivul pentru care a recomandat medicul să faceți o colonoscopie, istoricul dvs. medical și celelalte detalii, medicul vă recomandă un plan personalizat de pregatire. Cert este că pregatirea începe de obicei cu o zi înainte de examinare și presupune un post alimentar care poate varia. Medicul vă poate cere să nu mancați nimic între 12 și 24 ore înainte de colonoscopie.

Pregătirea pentru investigație

Pregătirea începe cu o zi înainte după ce se mănâncă masa de prânz, iar medicația necesară se va recomanda în funcție de greutatea pacientului.